Over Linda Spaanbroek | Contact
Bel met een InfoMarketeers-coach: 035-5885149

Consumentengedrag: 10 motivatiefactoren die koopgedrag beïnvloeden

Heb jij ook het gevoel dat er veel meer in je bedrijf zit dan er uit komt? Je hebt een geweldige dienst waar mensen écht mee geholpen zouden zijn. Maar op de een of andere manier lukt het je niet om dat aan genoeg mensen duidelijk te maken.

Je omzet is veel lager dan je graag zou willen en je bedrijf lost haar groeipotentie niet in. Het lijkt weinig effect te hebben dat jij vertelt hoe goed je dienst is, hoe goed je kan helpen en hoe goed jij zelf gekwalificeerd bent.

Het zou heel goed kunnen dat dit komt doordat je niet de goede snaar raakt bij je potentiële klanten. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee je de woorden kiest om je dienst aan te prijzen, haak je blijkbaar niet voldoende in op wat mensen motiveert om te kopen.Doordat mensen per dag blootstaan aan duizenden reclameboodschappen, zijn zij eigenlijk alleen nog vatbaar voor informatie die specifiek inhaakt op hun behoeften. Dat maakt het erg belangrijk om exact te weten wat jouw doelgroep graag wil bereiken. En hoe jouw dienst hen hierbij helpt. Zodat je de woorden vindt om jouw dienst zo te beschrijven dat hij onweerstaanbaar wordt voor je klanten.

Potentiële klanten ervaren de waarde van je dienst beter als je één van de top-10 motivatiefactoren in je communicatie gebruikt. Het zijn 10 redenen waarom mensen kopen.

Uiteraard kies je alleen die motivatiefactoren die ook daadwerkelijk beschrijven wat jouw dienst de klant oplevert. De waarheid verdraaien is nooit een goed idee. Het brengt je misschien op korte termijn meer klanten, maar daarna stort het zaakje onherroepelijk weer in.

Dit zijn de 10 belangrijkste redenen [1], resultaten of voordelen waarvoor mensen hun portemonnee willen trekken:

  1. Geld verdienen
  2. Geld besparen
  3. Tijd besparen
  4. Inspanning vermijden
  5. Meer comfort verkrijgen
  6. Hogere graad van reinheid
  7. Een betere gezondheid
  8. Ontsnappen aan fysieke pijn
  9. Waardering krijgen
  10. Populair zijn of worden

Merkte je bijvoorbeeld wat het fotootje bij dit artikel met je deed? De kans is groot dat het iets bij je opriep omdat het één van de motivatiefactoren triggerde.

Welke dienst je ook levert, het is altijd mogelijk om de opbrengst ervan te benoemen met een van de top-10 motivatiefactoren om te kopen. Je dienst verandert er niets door – en ook de waarde van wat je biedt is niet anders – maar je potentiële klanten zullen beter aanvoelen wat je voor hen kunt doen.

Als je meer klanten wilt, doe je er dus goed aan om te bepalen welke van bovenstaande opbrengsten jij kunt bereiken voor je klanten. Ben jij de coach die ervoor zorgt dat psychosomatische pijn verdwijnt? Of de fotograaf die foto’s maakt die ervoor zorgen dat een website meer klanten (en dus meer geld) oplevert?

Stel vast welke motivatiefactor past bij jouw dienstverlening en gebruik die in je communicatie naar je klanten. Het zal je helpen met minder moeite meer klanten te krijgen!

Kortom: jouw potentiële klanten staan aan duizenden reclameboodschappen per dag bloot. Dit maakt het belangrijk om de waarde van je dienst te beschrijven met woorden die aanhaken bij de diepste behoeften van je klanten. De top-10 van redenen waarom klanten bij je kopen, helpt je om eerlijke én motiverende woorden te kiezen om dit te doen!

[1] Volgens Jim Edwards & David Garfinkel in het eBoek “Ebook Secrets Exposed”

Linda Spaanbroek is internetmarketing-coach en bekroond onderneemster van het jaar. Zij deelt haar kennis over de gouden combinatie tussen marketing en mindset waarmee de weg naar succes voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass "Het grootste misverstand over ondernemen waardoor je veel te weinig geld verdient".

05 mei 2017

3 tips om je workshop te vullen

Veel zelfstandige dienstverleners zouden graag een workshop of training organiseren maar durven dat niet. Er kan immers van alles mis gaan. De deelnemers vinden het programma niks. Je hebt niet…

06 april 2017

Zo maak je een elevatorpitch

Met je mond vol tanden staan als iemand je vraagt wat je doet; het kan je gebeuren als nieuwe ondernemer of als oude rot in het vak. Zelfs als je…


Er zijn nog geen reacties op “Consumentengedrag: 10 motivatiefactoren die koopgedrag beïnvloeden”


Ontvang wekelijks Shift Magazine met inspirerende inzichten voor moeiteloos leven & ondernemen

Met Gratis eBoek als bonus!

x