Over Linda Spaanbroek | Contact
Bel met een InfoMarketeers-coach: 035-5885149

Hoe ZZP-schap je geld kost

Je bent ZZP’er en hebt het gevoel dat je eigenlijk altijd keihard werkt en bezig bent met het verkopen van uren voor euro’s. Op zich is daar niets mis mee, maar je krijgt pas betaald als je daadwerkelijk voor je klanten aan de slag bent. Álles wat er gedaan moet worden om geld binnen te halen, moet je zelf doen en levert geen directe omzet op.

Continu ben je druk bezig, je moet aan duizend verschillende dingen denken en je werkt vaak ’s avonds door. Je weet dat pauze nemen belangrijk is en dat je niet altijd moet werken, maar het is makkelijk om toch op je vrije zondag even een mailtje te checken… en voor je het weet ben je weer de halve dag aan het werk.

Hierdoor kom je in een patstelling terecht: teveel werken is ongezond, maar je wilt ook geen ‘nee’ zeggen tegen klanten, omdat dat maakt dat je minder omzet draait. Dus jongleer je met alle taken die er zijn: het leuke ‘echte werk’ met klanten en de stapel ‘suffe klusjes’ die ook moeten gebeuren. Zoals facturen opmaken, e-mail beantwoorden, je eZine in de listmanager zetten, etc.

Als je niet oppast raak je voor een (groot) deel je plezier in je werk kwijt, omdat je eigenlijk teveel tijd kwijt bent met wat in jouw ogen ‘suffe’ klusjes zijn. Deze klusjes horen niet bij de kern van het werk dat je doet, ze vragen niet jouw ‘magic’. Deze klusjes zorgen ervoor dat je niet genoeg tijd aan marketing kunt besteden, zodat er ook geen gestage stroom van klanten ontstaat die automatisch op je af komt.

Op een bepaalde manier ben je bedrijfseconomisch heel erg onhandig bezig. Als je vier uur per week bezig bent met die ‘suffe’ klusjes en je hebt een uurtarief van €125,-, dan kost dit je €500,- per week. Zou een assistent dit werk doen, dan zou dit (zelfs bij een goed betaalde assistent) waarschijnlijk nog geen €200,- per week kosten. In die vier uur die beschikbaar komt, kun jij vervolgens werk doen dat wél €125,- per uur waard is. Door de klusjes zelf te doen, verlies je dus €500,- – €200,- = €300,- per week.

ZZP-ers die alles in hun bedrijf zelf doen, laten altijd omzet liggen, terwijl er een makkelijke oplossing is, namelijk: het inhuren van hulp. Deze hulp kan een student of een stagiair zijn, maar ook je buurvrouw of een formele Virtuele Assistent (VA).

Het kan moeilijk zijn om het ‘inhuurproces’ in gang te zetten, omdat je twijfelt of dit voordeel ook voor jou geldt. Daarom deel ik een stappenplan met je dat je zal helpen bij het uitbesteden van (een deel van) de ‘suffe’ klusjes in je bedrijf.

Stap 1: schrijf twee weken minutieus tijd – houd bij waar jij je tijd aan besteedt. Alles wat je doet, noteer je op een lijst. Door dit twee weken te doen krijg je een gemiddeld beeld van hoe jij je dagen vult. Vergeet hierbij niet de dingen op te schrijven die je ‘buiten werktijd’ doet! Vijf minuten e-mail, kwartiertje Social Media: alles komt op deze lijst!

Stap 2: bepaal wat alleen jij kan doen. Dit zijn de werkzaamheden waar jouw magic voor nodig is. De rest van de dingen die op je lijst staan hoef jij niet te doen. Wees hier eerlijk en enigszins rigoureus in. Probeer de openheid te hebben dat iemand anders sommige dingen waarvan jij denkt dat jij ze moet doen, ook kan doen.

Stap 3: stel vast wat je kunt uitbesteden. Maak van de werkzaamheden die je wilt uitbesteden logische clusters (groepjes werkzaamheden die bij elkaar passen). Probeer ook hier die openheid te hebben en dermate grensverleggend te zijn, dat je nét een stap verder gaat met het uitbesteden dan wat je comfortabel vindt.

Stap 4: beschrijf die uit te besteden werkzaamheden systematisch. Als je bijvoorbeeld je e-mail wilt uitbesteden, beschrijf dan precies hoe jij je e-mail beantwoordt. Welke e-mails gooi je direct weg? Welke e-mails beantwoord je uitgebreid? En voor welke e-mails heb je een standaard antwoord? (Beschrijf in dat geval ook jouw standaard antwoord.)

Stap 5: huur een assistent in. Je kunt kiezen voor een Virtuele Assistent, maar je kunt ook voor een ander soort hulpkracht kiezen, zoals ik eerder al aangaf. Geef hem of haar de systematische beschrijvingen en het vertrouwen dat hij of zij het kan.

Stap 6: mislukt het? Zoek een nieuwe! Evalueer of het goed gaat met je assistent. Als het niet goed gaat, neem dan je verlies en zet de stap naar het aannemen van een nieuwe assistent. Deins er niet voor terug om afstand van iemand te nemen en opnieuw te beginnen. Want als je de voor jou perfecte assistente hebt gevonden, wordt je leven een heel stuk makkelijker en word je er eigenlijk een klein beetje rijker en zelfs een stuk gelukkiger van.

Kortom: als ZZP-er laat je omzet liggen en ook een stukje levensgeluk als je alles alleen blijft doen. ZZP staat weliswaar voor zelfstandige zonder personeel, maar dat betekent niet dat je het zonder hulp hoeft te doen!

En dan hoor ik nu graag van jou! Wat zou het jou als ZZP-er opleveren als je werk zou uitbesteden? En andersom: wat houdt je tegen om werk aan iemand anders over te dragen? Laat het ons hier weten!

Linda Spaanbroek is internetmarketing-coach en bekroond onderneemster van het jaar. Zij deelt haar kennis over de gouden combinatie tussen marketing en mindset waarmee de weg naar succes voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass "Het grootste misverstand over ondernemen waardoor je veel te weinig geld verdient".

26 december 2013

BBTV: Wat je kunt leren van 2013

Kerstmis is een uitgelezen moment om stil te staan bij hoe het ’t afgelopen jaar is gegaan en wat je goede voornemens zijn voor het komende jaar. Zeker als ondernemers…

12 december 2013

4 conversie-boosters voor meer omzet

Je biedt je online en offline diensten aan via je eZine en je mailinglijst en dat loopt eigenlijk best lekker. Je merkt dat je eZine-lezers jou goed leren kennen en…


Er zijn nog geen reacties op “Hoe ZZP-schap je geld kost”


Ontvang wekelijks Shift Magazine met inspirerende inzichten voor moeiteloos leven & ondernemen

Met Gratis eBoek als bonus!

x