Over Linda Spaanbroek | Contact
Bel met een InfoMarketeers-coach: 035-5885149

Top 5 Mindsetfucks voor Ondernemers

Loopt jouw bedrijf als een tierelier, zit je 100% lekker in je vel, heb je zelden stress en beleef je een geweldige balans tussen werk en privé? Dan mag je nu stoppen met het lezen van dit artikel. Jij gaat dit artikel toch niet snappen en dat is heerlijk voor je!

Voor alle andere ondernemers/zelfstandigen: dit artikel kan de eyeopener zijn waardoor je herkent wat je zelf doet om de groei van je bedrijf te saboteren, stress te veroorzaken, te weinig te genieten en veel te weinig tijd voor ‘thuis’ te hebben.

Want laten we eerlijk zijn. Voor jezelf werken, een eigen bedrijf hebben, levert over het algemeen aardig wat bijverschijnselen op waar we eigenlijk niet op zitten te wachten. De bovengenoemde stress, maar ook gebrek aan focus, voortdurend denken aan je werk, niet snel genoeg vooruit komen, te weinig klanten, te veel werk… De lijst dingen die je eigenlijk anders zou willen (maar waarvan je gelooft dat ze er bij horen) is soms eindeloos.

In mijn ogen is er maar één reden waardoor je niet optimaal kunt genieten van je werk en leven: je bent jezelf aan het mindfucken. De definitie van mindfuck is in dit geval: “iets dat destabiliseert, verwart of manipuleert”. En geloof me, de manipulator of destabilisator ben je altijd zelf. Meestal niet bewust, maar altijd opzettelijk vanuit een onzekerheid die bevestiging zoekt. Je gelooft dingen die niet waar zijn (wat op zich niet erg is) en handelt daar naar (wat de wortel van alle ellende is).

Op basis van mijn jarenlange ervaring in het werken met en als ondernemer(s) ben ik gekomen tot de volgende Top 5 van Mindfucks. Lees en huiver – en herken hoe je jezelf het leven ongewild zuurder maakt dan nodig is.

1. “Eerst nog eventjes dit en dan heb ik tijd om leuke dingen te doen”

Nog even dit klusje afmaken… En daarna nog een ander klusje… En voor je het weet koppel je een hele rij dingen die ‘even’ moeten aan elkaar. Steeds met het idee dat als dit af is, jij tijd hebt om te genieten of tijd te besteden aan de mensen die je lief zijn. “Eventjes” blijkt nooit voorbij te gaan en zorgt ervoor dat van uitstel afstel komt. En er nooit tijd is voor niks.

2. “Ik moet deze deadline halen”

Een deadline lijkt in veel gevallen iets waar je niet onderuit kunt. Want afspraak is afspraak en als je niet op tijd levert, kom je onbetrouwbaar over en zal je klant nooit meer voor jou kiezen… Denk je. Waardoor het een dreigende zwarte wolk kan worden die zoveel stress oplevert, dat je leven tot het moment van de deadline flink vergald is. Niets in jou kan nog bedenken dat de deadline een afspraak is die verzet kan worden. Dat de deadline een bedenksel is van iemand die ook maar een datum moest noemen.

3. “Dit doel is belangrijk”

Als ondernemers horen we dat we doelen moeten stellen. Schijnt ons te helpen om verder te komen dan waar we nu zijn (en waar we nu zijn, is niet goed genoeg, zie Mindfuck 4). We staan er vaak helaas niet bij stil dat we een doel ‘zomaar’ bedenken. Natuurlijk, we verzinnen er analytisch goed klinkende redenen bij waarom dit doel toch uitermate nuttig is en gehaald moet worden. Maar uiteindelijk fantaseren we maar wat. “Een omzet van een miljoen”, “10% winstgroei” of “25% hogere klanttevredenheid”… Het zijn allemaal doelen die we uit ons duim zuigen. Best leuk, best handig ook om iets te hebben om met elkaar over te praten en naar te streven. Tot het moment dat we boos worden omdat het doel niet of niet snel genoeg gehaald wordt. Dan ontstaat er stress, moet er gestreefd worden, vergaderd en als het even kan een schuldige aangewezen worden voor het missen van het doel. MAAR HET DOEL WAS VERZONNEN!

4. “Deze actie kan niet wachten”

Net als de deadline uit Mindfuck 2 kunnen ook de acties die we als ondernemers verzinnen, heel vaak niet wachten. De promotie “moet nu” plaatsvinden, de klant “moet nu” gebeld worden, de workshop “moet” volgende maand plaatsvinden… Er moet enorm veel zo snel mogelijk omdat er anders vreselijke dingen gebeuren. Dat je probeert iets ‘vreselijks’ te vermijden met je haast, zijn we onszelf vaak niet eens bewust. In werkelijkheid is er ook niets verschrikkelijks aan de hand. Alleen weet je onderbewuste dat niet. Dus maak je haast – en die haast geeft enorme stress. Stress die maakt dat je vervelend bent voor je omgeving en die slecht is voor je gezondheid. Stress die niet nodig is, omdat hetgeen je probeert te vermijden met je snelheid, vaak niet bestaat. Alle doemscenario’s die je als reden op geeft om het NU te moeten doen, verzin je ter plekke. En als je me niet gelooft, check dan bij je volgende haastgevoel eens in je omgeving. Ik durf te wedden dat je altijd wel iemand kan vinden die vindt dat je kan wachten met die onwijs noodzakelijke actie ;-).

5. “Ik kan mijn prijzen niet verhogen want…”

Dit is de mindfuck die ik als ondernemerscoach misschien wel het meest hoor. En die je het snelst een omzetverhoging oplevert als je hem naast je neer durft te leggen. Je klanten zijn namelijk helemaal niet zo onder de indruk van jouw prijs als je zelf denkt. Als ze “nee” tegen je zeggen, kan “je bent te duur” een makkelijk argument zijn om je af te poeieren maar het is vrijwel nooit de echte reden. Een “nee” van een klant heeft in mijn ogen altijd te maken met het feit dat de persoon in kwestie de waarde van je dienstverlening niet ziet of niet gelooft. Zien ze die waarde wel, omdat jij naadloos weet aan te sluiten op wat je klant aan resultaat of oplossing verlangt, dan blijkt de prijs nauwelijks een factor. Blijken mensen zelfs bereid een lening af te sluiten als dat nodig is. Een andere reden waarom iemand “nee” zegt en geld daarbij als argument gebruikt, is dat ze eigenlijk niet op jouw oplossing zitten te wachten omdat er geen probleem is dat opgelost hoeft te worden. Of er is wel een probleem, maar de persoon of organisatie in kwestie is te zeer gehecht aan het probleem om er vanaf te willen. In alle andere gevallen kun je met een gerust hart je prijs verhogen. Sterker nog, ik raad het je aan. Vandaag nog die prijzen met 10% omhoog en je hebt direct voor 10% meer omzet gezorgd!

Eén of meer van deze punten herkenbaar? Mooi! Nu je dat inzicht voor jezelf hebt, zal het vanaf vandaag een stuk moeilijker zijn jezelf op dit punt te mindfucken. Gaat je een hoop stress schelen ;-). Deel hier met ons welke punten je herkent, gaan we lekker samen stoppen met mindfucken ;-).

Linda Spaanbroek is internetmarketing-coach en bekroond onderneemster van het jaar. Zij deelt haar kennis over de gouden combinatie tussen marketing en mindset waarmee de weg naar succes voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass "Het grootste misverstand over ondernemen waardoor je veel te weinig geld verdient".

31 januari 2017

De Geheime Saus van Marketing en Productiviteit

Heb je ook het gevoel overweldigd te zijn door de enorme hoeveelheid marketinggoeroes en strategieën? Ben je gefrustreerd omdat je hard gewerkt hebt aan de uitvoering van de traditionele marketingtips,…

25 januari 2017

Ondernemersstress en hoe je dat vermijdt

Heb jij ook van die dingen die perse gedaan moeten worden omdat anders alles fout loopt? Het is heel menselijk om veel belang te hechten aan een bepaalde actie, zoveel belang zelfs…


4 reacties op “Top 5 Mindsetfucks voor Ondernemers”

Saskia 02 februari 2017 om 10:18:50 / Beantwoorden

Hahaha…ik heb hier natuurlijk helemaaaaaal geen last van 😉

Hilda Mossink 02 februari 2017 om 11:34:41 / Beantwoorden

Heel herkenbaar die mindfucks…het besef dat het zo werkt helpt mij de laatste weken al enorm. We fucken wat af….Bestaat er eigenlijk een ‘positief’ woord voor het tegenovergestelde van mindfucken?
En prijzen verhogen met 10% heb ik meteen gedaan miv januari. Geen een mopper gehoord nog….

    Linda 02 februari 2017 om 11:44:40 / Beantwoorden

    Wat goed dat je direct die prijsverhoging hebt doorgevoerd! En heerlijk dat er nog niemand heeft gemopperd :-). Leuke vraag. Het positief tegenovergestelde van mindfucken. Ik zou zeggen: flow maar dat is geen lekker werkwoord ;-). Ik kom er nog op terug!


Ontvang wekelijks Shift Magazine met inspirerende inzichten voor moeiteloos leven & ondernemen

Met Gratis eBoek als bonus!

x