Over Linda Spaanbroek | Contact
Bel met een InfoMarketeers-coach: 035-5885149

Urgente ondernemersbeslissingen kun je beter niet nemen

De meeste ondernemers kennen het gevoel: er moet NU iets gebeuren of worden besloten. Want als ’t NU niet gebeurt, dan:
a. wordt het nooit wat met je bedrijf OF
b. moet je je huis verkopen OF
c. … [vul in wat op jou van toepassing is]

Wat jouw “moeten” ook is en wat daarvan de reden is, er ligt een groot gevoel van urgentie onder. Urgentie die zich uit in een sterk gevoel dat het zo niet langer kan doorgaan.
Helaas zien we daarbij vrijwel altijd over het hoofd dat die urgentie gebaseerd is op een gevoel van onzekerheid. Onzekerheid over jezelf als ondernemer, onzekerheid over je financiële situatie of bijvoorbeeld onzekerheid over de toekomst in z’n algemeen.

Als mensen hebben we de neiging om onzekerheid zo snel als mogelijk te willen uitbannen. Maar dat leidt helaas vaak tot minder handige beslissingen. Zoals de managementconsultant die uit angst voor geldtekort een interim klus aanneemt, waardoor hij geen tijd meer heeft om nieuwe klanten te werven en zijn consultancyportefeuille ziet slinken. Of de startende ondernemer die snel wil beginnen en in zee gaat met een webbouwer die prachtige, maar dure websites oplevert. Terwijl de starter in kwestie nog geen doelgroep heeft gekozen. En de website veel te algemeen is en daardoor geen klanten aantrekt.

De kwaliteit van je oplossingen is veel hoger als ze voortkomen uit inspiratie en creativiteit in plaats van onzekerheid. Geïnspireerde oplossingen en ideeën hebben dat frisse en unieke dat bij onzekerheidsoplossingen vrijwel altijd ontbreekt. Dergelijke nieuwe ideeën vallen je vaak in als je onder de douche staat, auto rijdt of bijvoorbeeld staat te koken.

Je meest briljante ideeën, beste oplossingen en creatiefste plannen krijgen ruimte als je even niet bezig bent met wat er “moet”. Zodra de onzekere gedachten die je voortdrijven even weg zijn, kan je inspiratie boven komen.

De crux om meer en vaker op basis van creativiteit en inspiratie te ondernemen, is wat mij betreft:

  1. Herken je onzekere gedachten
  2. Herken dat het gedachten zijn die er heel erg echt uitzien maar slechts onschadelijke gedachten zijn (want, geef toe: hoe vaak heb je al niet allerlei toekomstvoorspellingen in gedachten gehad die allemaal niet zijn uitgekomen?!)
  3. Doe niets op basis van die onzekere gedachten maar wacht tot je hoofd weer rustig en ontspannen is.
  4. Vertrouw erop dat het briljante idee dat je nodig hebt er is én dat het in je op zal komen, zodra je stopt met recyclen van je urgente gedachten.

Kortom: neem nooit beslissingen als je ’t gevoel hebt dat er NU iets moet veranderen. Die urgentie komt voort uit onzekere gedachten die waar lijken, maar het niet zijn. Wacht tot je hoofd weer tot rust is gekomen en de briljante oplossing(en) die je nodig hebt, komen vanzelf in je op!

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met dit soort beslissingen en vooral naar je briljante invallen. Deel ze met ons hier op het blog.

Linda Spaanbroek is internetmarketing-coach en bekroond onderneemster van het jaar. Zij deelt haar kennis over de gouden combinatie tussen marketing en mindset waarmee de weg naar succes voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass "Het grootste misverstand over ondernemen waardoor je veel te weinig geld verdient".

14 februari 2017

De 6 onmisbare financiële business basics

Even een kleine waarschuwing. Bij dit artikel ga jij misschien denken: “hallo, ik ben ondernemer, geen middelbare scholier!”. Terechte opmerking. Want wat ik hier aan je voor wil leggen, is…

31 januari 2017

De Geheime Saus van Marketing en Productiviteit

Heb je ook het gevoel overweldigd te zijn door de enorme hoeveelheid marketinggoeroes en strategieën? Ben je gefrustreerd omdat je hard gewerkt hebt aan de uitvoering van de traditionele marketingtips,…


Er zijn nog geen reacties op “Urgente ondernemersbeslissingen kun je beter niet nemen”


Ontvang wekelijks Shift Magazine met inspirerende inzichten voor moeiteloos leven & ondernemen

Met Gratis eBoek als bonus!

x